Skip to main content

Μεθοδολογία Agile

ΑκρωνύμιοΠεριγραφή
BABusiness Analyst
POProduct Owner
PBProduct Backlog
ACAcceptance Criteria
USUser Stories
STKStakeholders
MVPMinimum Viable Product
BCΒusiness Case
BNBussines Need
BRBusiness
PRProduct Roadmap

Ευέλικτες οδηγίες για ευέλικτους αναλυτές !!!!!!!

Η ευέλικτη ανάλυση πρέπει να υποστηρίζει ένα περιβάλλον δημιουργικότητας, ταχείας μάθησης και πειραματισμού που οδηγεί στην καινοτομία. Επιπλέον, οι δεξιότητες ανάλυσης εξακολουθούν να είναι κρίσιμες για την κατανόηση των αναγκών και την αποτύπωση και κατανόηση των απαιτήσεων των STK μέσω των US, τη μοντελοποίηση των απαιτήσεων, τα κριτήρια αποδοχής, τη διασφάλιση της ενσωμάτωσης μη λειτουργικών απαιτήσεων στο σχεδιασμό, την προσπάθεια ανάπτυξης καθώς και των δοκιμών, και τη μείωση των περιττών εργασιών μεγιστοποιώντας τον όγκο της εργασίας που έχει εκτελεσθεί.

Μπορούν επίσης να ανακαλύψουν, να ερμηνεύσουν και να επικοινωνήσουν πληροφορίες για να αυξήσουν την κατανόηση και τη σαφήνεια σχετικά με το πού και με ποιο τρόπο μπορεί να δημιουργηθεί αξία.

Από τη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού (σελ 56-58):

Εισαγωγή

Η ταχεία εξέλιξη των δυνατοτήτων των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών αλλά και η πολυπλοκότητα των προς επίλυση ζητημάτων, που προκύπτουν κατά την ανάπτυξη ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών, δεν επιτρέπουν την εξαρχής ανάλυση, κατανόηση και αξιολόγηση των δυνητικά διαθέσιμων λύσεων. Αυτό καθιστά δύσκολο, ή σε κάποιες περιπτώσεις αδύνατο, τον εκ των προτέρων σαφή προσδιορισμό των απαιτήσεων για την υλοποίηση ψηφιακών υπηρεσιών. Επίσης, η υιοθέτηση μοντέλων διαδοχικής υλοποίησης των φάσεων ενός έργου, όπως η αρχικοποίηση, ο σχεδιασμός, η υλοποίηση, η αξιολόγηση και ο έλεγχος δεν ενθαρρύνει την άμεση επικοινωνία και αποτελεσματική συνεργασία των εμπλεκόμενων μερών. Με βάση την προσέγγιση της διαδοχικής υλοποίησης, η συνεργασία των εμπλεκομένων γίνεται στην αρχή του έργου για τη διαμόρφωση αναλυτικών προδιαγραφών και δέσμευση πόρων υλοποίησης χωρίς να είναι βέβαιο αν τελικά, αυτός ο προγραμματισμός θα καλύψει ή όχι τις πραγματικές ανάγκες.

Για την υλοποίηση της ΒΨΜ, και όπου κρίνεται εφικτό, προτείνεται η υιοθέτηση ευέλικτης προσέγγισης υλοποίησης έργων, στο πλαίσιο που το επιτρέπει η ισχύουσα νομοθεσία περί Δημοσίων Συμβάσεων, η οποία αναλύεται ως εξής.

Στο αρχικό στάδιο

Oι εμπλεκόμενες ομάδες (π.χ., επιχειρησιακές, απλούστευσης διαδικασιών, ανάπτυξης λογισμικού, υποστήριξης και παραγωγικής λειτουργίας, τελικών χρηστών), συμφωνούν μετρήσιμους προγραμματικούς στόχους, κάνουν την αρχική ανάλυση και το βασικό σχεδιασμό της λύσης εντός του πλαισίου του διαθέσιμου προϋπολογισμού, χρόνου και της αναμενόμενης ποιότητας. Η διαδικασία αυτή διαμορφώνει τη λίστα των αρχικών απαιτήσεων, ενώ παράλληλα γίνεται η ιεράρχηση αυτών, καθορίζονται τα κριτήρια αξιολόγησης και επιτυχίας, καθώς και τυχόν συνθήκες διακοπής της υλοποίησης. Στην περίπτωση που τα ανωτέρω έχουν ήδη διαμορφωθεί κατά την έναρξη του έργου, είναι κρίσιμο να εξασφαλιστεί η συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων ομάδων για κοινή κατανόηση και από κοινού εξειδίκευση αυτών πριν την έναρξη της υλοποίησης.

Η υλοποίηση γίνεται σε επαναληπτικούς κύκλους, όπου καθένας από αυτούς αποσκοπεί στην κάλυψη των σημαντικότερων απαιτήσεων που εκκρεμούν, σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα (π.χ. κάποιων εβδομάδων). Επίσης, σε κάθε κύκλο γίνεται έλεγχος και ανατροφοδότηση όσον αφορά τα αποτελέσματα από τις εμπλεκόμενες ομάδες. Η διαδικασία των ενδιάμεσων ελέγχων σε κάθε κύκλο εξασφαλίζει τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν προβλημάτων, τον προγραμματισμό διορθωτικών ενεργειών, την εκ νέου ιεράρχηση των απαιτήσεων με βάση την εξέλιξη της υλοποίησης και τον προσδιορισμό των υπολειπόμενων απαιτήσεων, επιδρώντας έτσι στον αρχικό σχεδιασμό και προγραμματισμό της υλοποίησης του έργου. Στην αρχή κάθε κύκλου οι εμπλεκόμενες ομάδες συμφωνούν το αντικείμενο που θα υλοποιηθεί στον επόμενο κύκλο έως ότου μετά από επαναλήψεις, όλες οι σημαντικές απαιτήσεις ικανοποιηθούν επαρκώς. Η διαδικασία αυτή διευκολύνει την ενσωμάτωση τροποποιήσεων που οφείλονται στο μεταβαλλόμενο εξωτερικό περιβάλλον, την καλύτερη κατανόηση και ανάλυση του προς επίλυση ζητήματος και τη συστηματική συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων. Με βάση αυτή την προσέγγιση, η τελική λύση συντίθεται από επί μέρους διακριτά λειτουργικά τμήματα, το καθένα από τα οποία καλύπτει ένα υποσύνολο επιχειρησιακών απαιτήσεων.

Για την υποστήριξη της ευέλικτης μεθοδολογίας υλοποίησης έργων, βασική προϋπόθεση είναι οι δημόσιοι φορείς να αναλάβουν ενεργά την ευθύνη για το παραγόμενο σύστημα ή προϊόν και να έχουν συνεχή συμμετοχή στον τρόπο που τα επί μέρους παραδοτέα υλοποιούνται, γίνονται αποδεκτά και ενσωματώνονται στη λειτουργία του κάθε Οργανισμού. Με βάση αυτή την προσέγγιση, σε περίπτωση εμπλοκής αναδόχων γίνεται αποπληρωμή της προσπάθειας που καταβλήθηκε σε κάθε κύκλο που ολοκληρώνεται, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια επιτυχίας που έχουν τεθεί. Για την υλοποίηση αυτής της προσέγγισης, θα αξιοποιηθούν υφιστάμενα σχετικά εργαλεία Δημοσίων Συμβάσεων προμήθειας αγαθών και παροχής υπηρεσιών, όπως οι Συμφωνίες Πλαίσιο, οι υπηρεσίες έρευνας και ανάπτυξης και οι συμπράξεις καινοτομίας. Θετικά μπορεί να συμβάλλουν στην υλοποίηση και οι προκαταρκτικές διαβουλεύσεις με την αγορά για την αξιολόγηση πιθανών λύσεων με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Σε κάθε περίπτωση, πριν την έναρξη κάθε κύκλου θα πρέπει να προσδιορίζονται οι απαιτήσεις και οι στόχοι του κύκλου, καθώς και η απαιτούμενη ανθρωπο-προσπάθεια ή άλλοι πόροι για την υλοποίηση του κύκλου.

Βασικό χαρακτηριστικό των θεσμικών αυτών εργαλείων είναι ότι δεν απαιτείται από την αρχή δέσμευση για τον ακριβή προϋπολογισμό του έργου, αλλά μπορεί να εξελίσσεται σταδιακά με βάση τους κύκλους υλοποίησης. Δεν δημιουργεί υποχρέωση για ολοκλήρωση του αρχικά σχεδιασμένου αντικειμένου του έργου, ενώ μέσα από την παροχή των υπηρεσιών μπορεί να αποπληρώνεται στο τέλος κάθε κύκλου το μέρος των υπηρεσιών που έχουν παρασχεθεί.

Για την επιτυχή υλοποίηση αυτού του ευέλικτου και αποδοτικού μοντέλου, τα κριτήρια αξιολόγησης, επιτυχίας και έγκρισης χρηματοδοτήσεων θα πρέπει να εστιάζουν στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί χωρίς να θέτουν περιορισμούς στη σειρά εκτέλεσης των ενεργειών και υλοποίησης των επί μέρους τμημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει όπου κρίνεται εφικτό να υπάρχει η δυνατότητα κάποια ζητήματα να εξειδικεύονται κατά τη διάρκεια της ευέλικτης υλοποίησης και ο προγραμματισμός των δαπανών να γίνεται με βάση το εκτιμώμενο κόστος του κάθε κύκλου.

Βασικές διαδικασίες Agile που πρέπει να ακολουθούνται σε όλα τα έργα με την συμμετοχή του ΒΑ

Οι ευέλικτες μεθοδολογίες βασίζονται στον προσαρμοστικό σχεδιασμό( adaptive planning), την ταχύτητα στις αλλαγές, την ενδυνάμωση του ρόλου των ανθρώπων, την έγκαιρη παράδοση και τη συνεχή βελτίωση.

Η μεθοδολογία Agile είναι τρόπος διαχείρισης ενός έργου χωρίζοντας το σε πολλές φάσεις.

Περιλαμβάνει συνεχή συνεργασία με τους STK και συνεχή βελτίωση σε κάθε στάδιο.

Μόλις ξεκινήσει το κάθε έργο, οι ομάδες ακολουθούν μια κυκλική διαδικασία σχεδιασμού, εκτέλεσης και αξιολόγησης.

Ο ρόλος του BΑ στη μεθοδολογία Agile

Ο ρόλος του BΑ στη μεθοδολογία Agile είναι πολύ πιο προηγμένος από τον παραδοσιακό ΒΑ, καθώς εργάζονται σε διαφορετικές πτυχές και σε βάθος, όπως πχ το ανεκτέλεστο προϊόν PB, τα US και τα κριτήρια αποδοχής (acceptance criteria ).

Το βασικότερο στοιχείο βέβαια είναι τα US.

(Μια ιστορία χρήστη είναι μια διαδικασία που εξηγεί τα λειτουργικά χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα είτε στον χρήστη είτε στους αποδέκτες του τελικού προϊόντος).

  • Ύψιστη προτεραιότητα είναι να ικανοποιηθεί ο πελάτης (customer) από την έγκαιρη και συνεχή παράδοση λογισμικού.

  • Τίποτα δεν είναι μόνιμο μέχρι να δοθεί μία λύση, που να είναι «επαρκής και πλήρως λειτουργική καλύπτοντας όλες τις ανάγκες των χρηστών».

Στην ευέλικτη (Agile), όπως και σε κάθε άλλη μεθοδολογία, ένα έργο ξεκινά με μορφή οράματος (project vision), το οποίο μπορεί αρχικά να το έχει ένα μόνο μέλος της ομάδας και στη συνέχεια να το μοιραστεί με τους υπόλοιπους.

Η νοοτροπία Agile χρησιμοποιεί την μέθοδο της ανατροφοδότησης αρκετά δομημένα οδηγώντας με αυτό τον τρόπο σε συνεχή βελτίωση .

Οι αναλυτές χρειάζεται:

  • Να δουν τη μεγάλη εικόνα: Η αξία της λύσης δημιουργείται μέσω της απόκτησης ενδελεχούς κατανόησης του πλαισίου, της λύσης και των STK.

  • Να κατανοήσουν πλήρως τις ανάγκες των πελατών τους: Πρέπει να διασφαλίζουν ότι η προτεινόμενη λύση ενσωματώνει τις ανάγκες τους μέσω σαφούς κατανόησης της αναμενόμενης εμπειρίας χρήστη.

  • Να προσδιορίσουν τι είναι πολύτιμο: Δουλεύοντας με άλλα μέλη της Ομάδας Ανάπτυξης, ο αναλυτής πρέπει συνεχώς να αξιολογεί και να ιεραρχεί την εργασία που πρέπει να γίνει προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η παραδοθείσα αξία.

  • Να κατανοούν τι είναι εφικτό . Πώς για παράδειγμα να παραδώσουν μια λύση εντός ορίων συγκεκριμένων περιορισμών όπως ο χρόνος, οι πόροι, οι δεξιότητες της ομάδας και η τεχνολογία.

  • Να ενθαρρύνουν τη συνεργασία και τη συνεχή βελτίωση- οι αναλυτές συνεργάζονται συνεχώς με τους STK και μαζί τις περισσότερες φορές οδηγούνται στην εξεύρεση λύσεων .

  • Να μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των δραστηριοτήτων προστιθέμενης αξίας, όπως η δημιουργία τεκμηρίωσης μόνο όταν χρειάζεται, η διασφάλιση της τήρησης των δεσμεύσεων, η αποφυγή εκ νέου επεξεργασίας, η απλοποίηση των μοντέλων και διαδικασιών και η διασφάλιση σαφούς και αποτελεσματικής επικοινωνίας.

  • Να μπορούν επίσης να προσδιορίσουν δραστηριότητες χωρίς προστιθέμενη αξία, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε δραστηριότητας που δεν συμβάλλει στον στόχο της κάλυψης της επιχειρησιακής ανάγκης.

Minimum Viable Product (MVP)

Ένα ελάχιστο βιώσιμο προϊόν (MVP) είναι μια πρώιμη έκδοση ενός προϊόντος . Συνήθως, ένα MVP προσφέρει αρκετή λειτουργικότητα και αξία για να προσελκύσει τους πρώτους χρήστες σε ένα υποσύνολο αυτόνομων λειτουργικοτήτων .

Κατανόηση της Επιχειρησιακής Ανάγκης (Business Need )

Ανάλογα με τον οργανισμό, ο αναλυτής μπορεί επίσης να δημιουργήσει, ή να συμμετάσχει στη δημιουργία της επιχειρησιακής υπόθεσης(business case) που καλύπτει τις επιχειρησιακές ανάγκες(business needs) και τις επιχειρησιακές απαιτήσεις (Business Requirements) που μπορεί να εγκριθούν, ώστε να δοθεί προτεραιότητα μέσω διαδικασιών διαχείρισης χαρτοφυλακίου απαιτήσεων.

Για να βοηθήσει στην κατανόηση της επιχειρησιακής ανάγκης σε ένα ευέλικτο περιβάλλον, ένας BA μπορεί να χρησιμοποιήσει έναν οδικό χάρτη προϊόντος ( καταστατικός χάρτης) που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό του MVP ή άλλες τεχνικές για να διευκολύνει την προετοιμασία εργασιών(pre-project work effort) .

Ανάγκες και προτεραιότητες που προκύπτουν ως αποτέλεσμα αντίστοιχων δράσεων έρευνας και επικοινωνίας με τους επιχειρησιακά υπεύθυνους , μεταφέρονται άμεσα και στον σχεδιαστή που συμμετέχει στην ομάδα έργου, με στόχο τη διαμόρφωση κοινής αντίληψης για τις ανάγκες του έργου.

Ξεκινώντας

Οι αναλυτές μπορούν να βοηθήσουν τον PO να προετοιμαστεί για τις επερχόμενες Agile δραστηριότητες.

Πολλοί αποκαλούν αυτό το στάδιο Sprint Zero, εάν χρησιμοποιούν Scrum. Εδώ μιλάμε για τις δραστηριότητες που πρέπει να κάνουμε πριν ξεκινήσουμε τις επίσημες επαναλήψεις Agile.

Ενώ οι περισσότεροι PO είναι ειδικοί στο προϊόν τους , η τεχνογνωσία του BA έγκειται στην εκκίνηση , τη συνεργασία με τους STK, τη μοντελοποίηση, την τεκμηρίωση και τη διαχείριση απαιτήσεων(requirements) κ.ά.

Η αξία που προσθέτει ένας BA είναι να εστιάζει στην καθοδήγηση του PO και στην προετοιμασία για το Sprint Zero.

Ο αναλυτής υποστηρίζει τον PO, δημιουργώντας, σε στενή συνεργασία και με τον σχεδιαστή, τον καταστατικό χάρτη του προϊόντος (product roadmap) και/ή τον χάρτη ιστοριών χρήστη (user story map), τον ορισμό του MVP και τη δήλωση οραματισμού (Vision statement).

Μπορεί επίσης να βοηθήσει τον PO να αναπτύξει ένα αρχικό PB , να εντοπίσει και να αναπτύξει βασικούς ρόλους χρηστών και να βοηθήσει οργανώνοντας, σε συνεργασία με τον σχεδιαστή, τις κατάλληλες δράσεις έρευνας, όπως για παράδειγμα συνεργατικά εργαστήρια (workshops), συνεντεύξεις με τελικούς χρήστες ή γενικότερα εμπλεκόμενους ώστε να αντλήσει πληροφορίες που απαιτούνται για την δημιουργία US.

Ο αναλυτής μπορεί επίσης να διενεργήσει δραστηριότητες ανάπτυξης ομάδας, να διευκολύνει και να συμφωνήσει με τους κανόνες της ομάδας και να βοηθήσει στη δημιουργία του περιβάλλοντος ανάπτυξης της.

Ο αναλυτής βοηθάει την ομάδα να καθορίσει τη διάρκεια του Sprint και να συνεργαστεί με τους STK ή και με τον σχεδιαστή για να εκμαιεύσουν ή/και να γράψουν ιστορίες χρηστών.

Προετοιμασία και βελτίωση του Product Backlog

Παρόλο που ο PO είναι υπεύθυνος για το PB, ο αναλυτής μπορεί να βοηθήσει τον PO να διαχειρίζεται και να βελτιώνει το PB, να συμβάλει στον προγραμματισμό , να βοηθήσει στην επεξεργασία κριτηρίων αποδοχής ( acceptance criteria ) κατά την προετοιμασία για την επανεξέταση στο τέλος κάθε επανάληψης(iteration) και να βοηθήσει την ομάδα να διαστασιολογήσει και να εκτιμήσει το PB.

Κατά τη διάρκεια των Agile Iterations (Ευέλικτων επαναλήψεων)

Μια ευέλικτη επανάληψη είναι μια σύντομη χρονική περίοδος κατά την οποία αναπτύσσεται και δοκιμάζεται ένα τμήμα της εργασίας. Κάθε επανάληψη έχει μια καθορισμένη ημερομηνία ολοκλήρωσης μέχρι την οποία πρέπει να επιτευχθούν όλα τα παραδοτέα της. Οι επαναλήψεις είναι το «βασικό δομικό στοιχείο της ανάπτυξης Agile».

Οι αναλυτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα σχόλια των STK για να καθοδηγήσουν τη διαδικασία παράδοσης και να εξασφαλίσουν τη σταθερή ποιότητα του παραγόμενου MVP αποτελέσματος προσδίδοντας συνεχώς αξία . Οι ευέλικτες δραστηριότητες ανάλυσης διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη μάθηση και στον εντοπισμό του τί είναι πραγματικά πολύτιμο. Μπορούν να διευκρινίσουν για ποιον δημιουργείται αξία, ποιος μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία αξίας και ποιος άλλος μπορεί να επηρεαστεί. Επιπλέον, βοηθούν τον PO και την Ομάδα Ανάπτυξης να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με προσεγγίσεις, προτεραιότητες και συμβιβασμούς ώστε να παραμείνουν εστιασμένοι στη συνεχή δημιουργία αξίας , ενόψει περιορισμών, διαφορετικών απόψεων, κινδύνων και πολυπλοκότητας.

Ο αναλυτής μπορεί επίσης να παρέμβει στην θέση του PO όταν δεν είναι διαθέσιμος και να προτείνει ενέργειες ή να πάρει αποφάσεις προς έγκριση από τον PO. Σε ορισμένους οργανισμούς ο αναλυτής μπορεί να έχει το ρόλο του PO, ή να είναι ο πληρεξούσιος του.

Scrum Events

Ένας αναλυτής μπορεί να υποστηρίξει ή/και να βοηθήσει στη διεξαγωγή των Scrum events, να διευκολύνει την ανατροφοδότηση και να δημιουργήσει ισχυρές σχέσεις με τους STK.

Τα Scrum Events (Sprint, Sprint Planning, Daily Scrum, Sprint Reviews και Sprint Retrospective) δεν συμβαίνουν απλώς, πρέπει να διοργανωθούν και να προγραμματιστούν σωστά για να είναι αποτελεσματικά. Αν και συχνά είναι ο ρόλος του Scrum Master να διευθύνει/ διευκολύνει αυτά τα γεγονότα,

ο αναλυτής μπορεί επίσης να παίξει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία κάθε Scrum . Στη συνέχεια παρατίθενται διάφοροι τρόποι με τους οποίους ένας αναλυτής μπορεί να προσθέσει αξία σε κάθε Scrum Event.

The Sprint

Ένα Sprint είναι μια σύντομη, χρονικά καθορισμένη περίοδος κατά την οποία μια ομάδα scrum εργάζεται για να ολοκληρώσει έναν καθορισμένο όγκο εργασιών. Τα Sprint βρίσκονται στο επίκεντρο των μεθοδολογιών scrum και agile.

Πρωταρχικός στόχος είναι η εκκαθάριση και η ιεράρχηση του PB και ο εντοπισμός των εργασιών που θα είναι στο επόμενο Sprint. Εδώ ο αναλυτής μπορεί να υποστηρίξει τον PO, ή εάν είναι ο πληρεξούσιος/αντικαταστάτης του PO, πρέπει να είναι διαθέσιμος και προσεγγίσιμος κατά τη διάρκεια του Sprint για να απαντά στις ερωτήσεις των μελών της ομάδας και να "επιθεωρεί" τις διεργασίες , ώστε η Ομάδα να προσαρμόζεται.

Σχεδιασμός των Sprint (Sprint Planning)

Το Sprint Planning είναι η εκκίνηση υλοποίησης του έργου καθώς χρονοπρογραμματίζονται τα στοιχεία από το PB που θα ολοκληρώνονται σε κάθε Sprint για να επιτευχθούν οι στόχοι του έργου.

Είναι μια συλλογική διαδικασία που επιτρέπει στα μέλη της ομάδας να έχουν λόγο για το πότε θα γίνεται η κάθε εργασία.

Ο ρόλος του αναλυτή στον σχεδιασμό των Sprint είναι να καθοδηγεί και να υποστηρίζει τον PO ώστε να διασφαλίζει ότι οι εργασίες από το PB για ένα συγκεκριμένο Sprint έχουν υλοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Μπορεί επίσης να διασφαλίσει ότι οι σχετικές μη λειτουργικές απαιτήσεις έχουν εντοπιστεί και τεκμηριωθεί.

Προσοχή: οι Ομάδες Ανάπτυξης συχνά χάνουν ορισμένες μη λειτουργικές απαιτήσεις όταν δεν υφίσταται συχνός έλεγχος και καθοδήγηση.

Οι αναλυτές μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μοντελοποίηση του PB ή/και των κριτηρίων αποδοχής, εφόσον αυτό βοηθά την ομάδα.

Η Ομάδα Ανάπτυξης σχεδιάζει, αναπτύσσει και εκτελεί δοκιμές σύμφωνα με τα Κριτήρια Αποδοχής (Acceptance Criteria ), επομένως είναι υψίστης σημασίας να μην γίνονται υποθέσεις .

Οι αναλυτές μπορούν να καθοδηγήσουν/ βοηθήσουν τον PO (ή να ενεργήσουν ως πληρεξούσιός τους) στην παρουσίαση και συζήτηση του PB και των κριτηρίων αποδοχής με την Ομάδα Ανάπτυξης.

Ο BA μπορεί να επιβεβαιώσει την κατανόηση του PB για την υποστήριξη των προσπαθειών (επανα)προσαρμογής μεγέθους, προσδιορισμού και εκτίμησης εργασιών από την Ομάδα Ανάπτυξης.

Ένας αναλυτής μπορεί να διευκολύνει με την ενεργή συμμετοχή του τη συνάντηση Σχεδιασμού Sprint.

Καθημερινά Scrums

Είναι μια ομαδική συνάντηση που ιδανικά πραγματοποιείται την ίδια ώρα κάθε πρωί, επειδή τότε τα μυαλά είναι καθαρά, οι ιδέες είναι φρέσκες και η ενέργεια της ομάδας είναι στο υψηλότερο επίπεδο.

Ο πρωταρχικός ρόλος του αναλυτή στα καθημερινά Scrum είναι απλός:

Ως μέλος της Ομάδας Ανάπτυξης, πρέπει να συμμετέχει!

Μπορεί με την ενεργό συμμετοχή του να βοηθήσει στο να εκμαιεύσει σημαντικές πληροφορίες από τα μέλη της ομάδας.

Εάν ο BA είναι και ο PO, ή ο πληρεξούσιος του PO, δεν είναι υποχρεωτικό να παρευρεθεί στο Daily Scrum εκτός εάν θέλει να κατανοήσει την κατάσταση του στόχου του Sprint, τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η ομάδα ή/και να είναι διαθέσιμος για ερωτήσεις από την Ομάδα.

Sprint Review (ανασκόπηση - αναθεώρηση)

Το Sprint Review είναι μια ευκαιρία για την ομάδα Scrum να ευθυγραμμιστεί με τους STK , αυτούς , με τους οποίους δεν συναντώνται ή δεν μιλούν καθημερινά. Επιπλέον, αποσκοπεί στη συγκέντρωση σχολίων και τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με το τι θα γίνει στη συνέχεια, «τροφοδοτώντας» τον προγραμματισμό – σχεδιασμό των επόμενων Sprint.

Ο αναλυτής μπορεί να βοηθήσει τον PO να προετοιμαστεί για το Sprint Review εντοπίζοντας πού μπορεί να θέλουν να παρευρεθούν, καθώς και εκτελώντας τις απαραίτητες διαδικασίες προετοιμασίας για την συνάντηση (π.χ. προσκλήσεις, φυσική ή εικονική κράτηση/ρύθμιση δωματίου συνάντησης).

Μπορεί να βοηθήσει σχετικά με τις τεχνικές παρουσίασης που θα χρησιμοποιηθούν ώστε να αποσπάσουν σχόλια σχετικά με τις λειτουργικότητες που θα παρουσιαστούν. Συνεργάζονται επίσης με την ομάδα μετά την αναθεώρηση Sprint για να ενσωματώσουν τα σχόλια στο PB καθώς και για την επερχόμενη συνάντηση προγραμματισμού και σχεδιασμού Sprint.

Το Sprint Review μπορεί να σχεδιαστεί σε συνεργασία με τον σχεδιαστή, με τη μορφή συνεργατικού εργαστηρίου (workshop).

Sprint Retrospectives

Κατά τη διάρκεια του Sprint Retrospective, η ομάδα συζητά:

  • Τι πήγε καλά στο Sprint
  • Τι θα μπορούσε να βελτιωθεί και πώς
  • Τι θα δεσμευτούμε να βελτιώσουμε στο επόμενο Sprint

Σε ένα Sprint Retrospective, οι αναλυτές πρέπει όχι απλά να συμμετέχουν, αλλά να αποτελούν και πρότυπο για ενεργό εμπλοκή. Πρέπει να διευκολύνουν την συνάντηση , να σχεδιάζουν την ατζέντα, να καθορίζουν τεχνικές που θα χρησιμοποιηθούν για την Ανασκόπηση(Retrospective), και να τεκμηριώνουν τις συμφωνημένες εργασίες που θα εκτελεστούν στο επόμενο Sprint.

Οι δράσεις αυτές μπορούν να σχεδιαστούν και σε συνεργασία με τον σχεδιαστή. Σε αυτή την περίπτωση το Sprint Retrospective μπορεί να πάρει τη μορφή εργαστηρίου (workshop).

Quick tips

  1. Κάθε έργο θα έχει ως μοναδικό αποθετήριο το Gitlab - από την έναρξη του σχεδιασμού και καθ’ όλη την διάρκεια της υλοποίησης έως την ολοκλήρωση του έργου.

  2. Θα προγραμματίζονται (προκαθορίζονται) καθημερινές συναντήσεις ενημέρωσης κάθε ομάδας έργου (daily stand up /daily scrum) διάρκειας 10-15 λεπτών.

Κατά τη διάρκεια ενός καθημερινού stand up σχετικά με το πώς προχωρά η εργασία, στόχος της συνάντησης θα είναι να αναδείξει τυχόν εμπόδια και προκλήσεις που θα επηρεάσουν την ικανότητα των ομάδων να επιτύχουν τον στόχο του sprint.

  1. Θα προγραμματίζονται (προκαθορίζονται) sprint (σύντομη, χρονικά καθορισμένη περίοδος κατά την οποία η ομάδα εργασίας εργάζεται για να ολοκληρώσει μια καθορισμένη ποσότητα εργασίας) διάρκειας 1-2 εβδομάδων, ανάλογα το έργο.

Ο προγραμματισμός των sprint είναι μια συλλογική διαδικασία όπου η ομάδα απαντά σε δύο βασικές ερωτήσεις:

  • Ποιες εργασίες μπορούν να υλοποιηθούν σε αυτό το sprint και πώς .

Η επιλογή των σωστών αντικειμένων εργασίας για ένα sprint είναι μια συλλογική προσπάθεια μεταξύ του PO (ή και Αναλυτή) και της ομάδας ανάπτυξης.

O PO (ή ο Αναλυτής) συζητά τον στόχο που πρέπει να επιτύχει στο sprint και το PB που μετά την ολοκλήρωσή τους, θα επιτύχουν τον στόχο του sprint.

O PO (ή o Αναλυτής) συμμετέχει στις συναντήσεις των 15νθήμερων sprint . Κατ’ αντιστοιχία στα sprint ανάλυσης και σχεδιασμού εργασιών συμμετέχει πάντα ο υπεύθυνος ανάπτυξης λογισμικού/lead developer.

Πιο συγκεκριμένα, στα sprints που διεξάγονται στη φάση της Ανάλυσης συμμετέχει και ο σχεδιαστής.

Στη φάση της ανάπτυξης η συμμετοχή των σχεδιαστών κρίνεται κατά περίπτωση, ανάλογα το αντικείμενο εργασιών του προηγούμενου, καθώς και του επόμενου sprint. Έτσι για παράδειγμα, αν το προηγούμενο sprint περιλάμβανε μόνο εργασίες ανάπτυξης και το επόμενο sprint θα περιλαμβάνει επίσης μόνο εργασίες (tasks) ανάπτυξης, η συμμετοχή του σχεδιαστή δεν κρίνεται απαραίτητη (αν και είναι επιθυμητή). Σε περίπτωση ωστόσο που το προηγούμενο, ή το επόμενο sprint περιλαμβάνει εργασίες, όπως έρευνα με χρήστες, σχεδιασμό πρωτοτύπων και δράσεις user testing, κρίνεται σκόπιμη και η συμμετοχή του σχεδιαστή.

  1. Στο τέλος κάθε sprint, θα πρέπει να οργανώνεται μια συνάντηση, να συζητούνται οι ολοκληρωμένες εργασίες, να προτείνονται οι απαραίτητες αλλαγές εφόσον υπάρχουν και να σχεδιάζονται- αποφασίζονται οι εργασίες για το επόμενο sprint.

Την διαδικασία αυτή την ονομάζουμε Sprint Retrospective και θα πρέπει να δώσει απαντήσεις στις ακόλουθες ερωτήσεις:

  • Τι πήγε καλά
  • Τι χρειάζεται βελτίωση
  • Τι θα δεσμευτούμε να βελτιώσουμε στο επόμενο sprint

Ο κύκλος επαναλαμβάνεται έως ότου το τελικό sprint θα ολοκληρώσει το έργο ανάπτυξης/υλοποίησης.

  1. Ολοκληρωμένο θα θεωρείται ένα έργο μόνον εφόσον έχουν υποβληθεί/καταχωρηθεί στο αποθετήριο του έργου στο Gitlab και οι απαραίτητες εκθέσεις δοκιμών ελέγχου και ποιότητας του λογισμικού/έργου που έχει υλοποιηθεί.

  2. Μεταφορά Γνώσης

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μεταφερθούν όλες οι σχετικές πληροφορίες στην ομάδα είναι με τη συμμετοχή τους στην ανάλυση και στην μορφοποίηση του PB.

Επειδή οι PO και οι αναλυτές είναι οι κυρίως υπεύθυνοι για τη συλλογή όλων των πληροφοριών από τους STK κατά τη φάση έναρξης- μελέτης του έργου, μπορούν να μεταφέρουν τις πληροφορίες στα μέλη της ομάδας, ώστε να τους βοηθήσουν να δημιουργήσουν ένα αποτελεσματικό προϊόν.

Οι Agile BA ολοκληρώνουν τη δουλειά τους αξιοποιώντας τεχνικές συνεργασίας και επικοινωνίας και όχι μόνο έγγραφα για τον καθορισμό της διαδικασίας.

Οι BA στις ομάδες Agile εργάζονται εν μέρει για την υποστήριξη των εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη και εν μέρει για την προετοιμασία μελλοντικών εργασιών, ώστε να μπορούν να εκτιμήσουν πού κατευθύνεται η υλοποιούμενη λύση σε συνάρτηση με τις προδιαγραφές που έχουν συμφωνηθεί.